Enric Mompel, Marta Recasens i Javier Acheaga

Enric Mompel, Marta Recasens i Javier Acheaga

Vadecity és una de les 20 empreses que ha estat seleccionada per la V Edició d’EMPENTA en l’itinerari d’Innovative Solutions, que acaba de començar. L’start-up, formada per Marta Recasens, Javier Acheaga i Enric Mompel, ha creat Vadebike, un aparcament intel·ligent per a bicicletes que iniciarà la seva prova pilot a Barcelona en un parell de mesos.

EMPENTA 2015 és el programa d’acceleració de startups innovadores i de base tecnològica organitzat per ESADECREAPOLIS amb el suport d’ACCIÓ, Catalunya Emprèn i ESADE.

 

Què és Vadecity?

Marta (M): Vadecity neix amb la idea d’oferir solucions intel·ligents a les persones que viuen a les ciutats. Al nostre primer producte li diem Vadebike, que és l’aparcament intel·ligent per la bicicleta privada.

Com i quan sorgeix la idea?

M: Això neix d’una necessitat. Si se’m va ocórrer és perquè jo anava en bici i me la van robar. Sóc professora d’universitat i, quan em treia el doctorat, vaig desenvolupar tota una sèrie de patents i una d’elles era l’aparcament per a bicicletes. I a partir d’aquí, al conèixer al Javier, va fer possible que això es convertís en un negoci. Vadecity va néixer el 2014, però els primers prototips i les primeres patents europees daten de 2013.

 Qui forma l’equip?

M: Naixem amb dos socis fundadors, el Javier i jo. I de seguida va venir l’Enric i entre tots hem fet possible arribar fins a aquí. Tenim dos partners estratègics que són Smarting Engineering, amb qui hem fet el desenvolupament del hardware i el software, i Net i Serra, que és el partner industrial. Implicats en el projecte, hi ha més de 20 persones que estan treballant directament des de fa anys. Indirectament hi ha més persones vinculades, és clar.

Per què Vadecity és un projecte innovador?

M: Primer per la solució que plantegem, que cobreix una gran necessitat, solucionar el robatori de bicicletes. Si pensem en tots els problemes de contaminació i logístics que hi ha a tot el món, creiem que l’apostar per la bicicleta com a transport sostenible pot ajudar a solucionar aquesta problemàtica.

Enric (E): És innovador perquè la nostra solució ocupa un sector en què no existeix res semblant. El nostre gran avantatge és la poca ocupació d’espai en la via pública, que sempre és molt car, sobretot al centre de les ciutats i en llocs amb gran afluència. La nostra solució és la més intel·ligent, la més innovadora, la més segura i la que ocupa menys espai. Això creiem que és el fet diferencial que el fa innovador.

M: I a part, el fem molt segur. Bloquegem la bici per tres parts diferents, per la roda del davant, per la roda del darrere i pel quadre, protegim el seient i deixem un espai per guardar el casc. Tot això cobreix  les parts febles de la bicicleta i fa que sigui molt segur.

El nostre gran avantatge és la poca ocupació d’espai en la via pública

 En quina fase està Vadecity ara mateix?

M: Comercialització. Hem passat uns anys d’investigació per intentar crear el que creiem és el millor producte del mercat. Existeixen coses complementaries o semblants, des de la u invertida,  que és el més bàsic, fins a altres elements més voluminosos que també tenen una mica d’intel·ligència però no l’autonomia, la versatilitat o la seguretat que té el nostre. Per tant això ens fa que ens creiem que hem estat capaços de treure el millor projecte. Han estat uns anys d’estudi, de la més estricta foscor i intimitat, i crec que ara ja sortim d’aquí molt convençuts que el producte funciona i el volem vendre.

 Teniu un contracte amb l’Ajuntament de Barcelona, com va ser el procés?

M: L’Ajuntament va plantejar un Open Challenge amb sis reptes que partien de necessitats dels ciutadans i un d’ells era la minimització dels robatoris de bicicletes. Ens vam presentar en forma d’UTE amb els nostres dos partners i vam guanyar el concurs amb un contracte de 180.000€. Això ens va suposar fer una prova pilot, amb 150 aparcaments que instal·larem a la ciutat de Barcelona, amb tot un servei d’explotació. És a dir, la contractació no està nomes en subministrar els aparells sinó en l’explotació de l’usuari final. L’objectiu és que la gent es mogui en bicicleta, vagi a treballar, la deixi allà les vuit hores i després la vingui a buscar. I que això li suposi un mitjà de transport amb un aparcament segur i molt molt econòmic.

Quantes places d’aparcament preveieu instal·lar, més enllà de les que ja teniu instal·lades?

M: En principi la meitat de les places previstes a Barcelona ja estan plantejades, van des de la Diagonal amb Doctor Fleming fins a Aribau. I després baixen per Josep Tarradellas fins a l’Estació de Sants i una mica del carrer Tarragona. La contractació està plantejada per 600 usuaris amb 150 aparcaments.

E: Hem seleccionat aquesta zona perquè és un dels eixos principals d’ús de bicicleta, on hi ha un carril bici continu que és el que té més trànsit de Barcelona

Compteu amb més clients, a part de l’Ajuntament?

M: Estem en negociacions ja molt avançades amb empreses privades. Per exemple, centres comercials, centres esportius, universitats, residències d’estudiants... A més, és un producte molt customitzable, el protector del casc pot ser pintat del color que es vulgui i hi ha un espai reservat per publicitat.

 I són de Barcelona?

M: Hem començat a fer ara el primer tempteig amb França i Suïssa.

E: Vam participar en una jornada que es va fer a l’Smart City World Congress aquí a Barcelona, que es deia Startup4Cities. Vam ser escollits com els millors entre 108 projectes espanyols i portuguesos, i molts ajuntaments van poder veure el nostre projecte. Allà vam fer molts contactes i ara tenim contacte amb moltes administracions públiques gràcies a aquesta jornada.

 A més del model que teniu ara, heu previst crear-ne algun altre?

M: Sí, la versió amb plaques solars. Això suposarà que sigui encara més autònom. Dóna molt de joc a la versatilitat del producte. Ara, com ocupa poc espai, en pots posar un parell entre dos arbres, però sí que és necessari fer la rasa per fer la connexió de la llum. El que pretenem és que acabi sent totalment autònom, de tal manera que no calgui fer ni rasa.

E: De tota manera, per qualsevol dificultat que veiem que és millorable continuem adaptant el producte per tal que cada vegada vagi adaptant-se més a qualsevol inconvenient. Per dir-ho d’alguna manera, és evolutiu.

Quins són els majors reptes als que us heu enfrontat?

M: Aquest camí no és fàcil, un no se’n adona fins que no està fins al coll. Però t’asseguro que les ganes i la il·lusió fan que no te’n adonis i vagis tirant endavant. El més important és fer l’equip, que fa que superis tots els punts foscos que ens anirem trobant. Aquestes 20 o 25 persones que estan implicades directament fan que, encara que trobem dificultats, ens sentim tranquils.

E: El gran èxit és haver creat una certa implicació i il·lusió perquè la gent aposti en el projecte.

 Com heu aconseguit el finançament?

M: Per una banda, els dos partners, posant hores i dedicació durant molt de temps. Això ha sigut fonamental, i d’altra banda, tant el Javier com jo ho hem tirat endavant gràcies a crèdits personals, estem endeutats fins al coll. De moment, si no és així, no es fa de cap altra manera.

 Què creieu que és el que més s’ha valorat del vostre projecte per entrar EMPENTA?

E: Nosaltres creiem que a EMPENTA s’ha valorat el fet de la seva escalabilitat. És un projecte que, a part de ser una idea de disseny, de fàcil funcionament, a més a més, és un producte viable. Això és el que creiem nosaltres, i pel qual ho estem portant a terme ara a Barcelona.

Què n’espereu d’EMPENTA?

M: Nosaltres tenim molta il·lusió per aprendre, perquè ningú neix ensenyat i estem tot el dia aprenent. També a veure si podem veure la manera d’internacionalitzar el producte, que és un dels objectius que tenim de cara al 2017. Ara l’estem validanti testant a l’estació que tenim ja a Barcelona. Suposem que en qüestió de dos mesos el servei es posarà ja en marxa.

E: Com diu el nom del programa, creiem que aquesta és una petita empenta que necessitem. El programa ens ha agafat en un punt bastant crític en el que ara mateix no podem estar parats, hem de tirar contractes endavant i complir-los. Això representa un gran volum de feina, amb un retorn que pot ser més o menys difícil, però necessitarem la major ajuda possible.

Volem fer una primera implantació nacional a les ciutats més importants que reflecteixin més aquesta necessitat d’aparcaments de bicicleta privats

 Quines són les vostres expectatives i objectius de futur?

M: Fer una primera implantació nacional a les ciutats més importants i que reflecteixin més aquesta necessitat d’aparcaments privats. I la internacionalització de cara al 2017, juntament amb l’I+D de l’aparcament amb energia solar.

E: En el futur ens deixarem la pell per Barcelona, que és el nostre gran objectiu i després, més endavant, fer aquesta escalabilitat més evident arreu.

Participar a EMPENTA us ha fet canviar els objectius i expectatives inicials?

M: No, ens ha donat molta confiança. Creiem que no anirem sols, que podem tenir una mà amiga que ens ajudi a fer això i ens doni un empenta.

Un consell per a un emprenedor que vulgui començar el seu negoci?

M: Trobar un bon soci i ser capaços de formar un bon equip mou muntanyes. Una idea pot ser bona, però una idea per si sola no va enlloc. S’ha de convertir en model de negoci i en negoci, perquè estem aquí per guanyar diners, no hem muntat una ONG.

E: No et plantegis ser emprenedor si no creus en el teu projecte.  A més, necessites saber transmetre aquesta il·lusió a altres perquè després es multipliqui la teva capacitat de poder-ho tirar endavant.